Zelena lista: bitka za grad se nastavlja

01.02.08.
Općenito
Autor/ica: Zoran Oštrić

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, izražava žaljenje zbog jučerašnjih odluka Gradske skupštine. Prihvaćeni su planovi razaranja Cvjetnoga trga, donjogradskih blokova i Trnja, koji su u suprotnosti s racionalnim urbanizmom i ulogom javne uprave u demokratskom društvu.

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, izražava žaljenje zbog jučerašnjih odluka Gradske skupštine. Prihvaćeni su planovi razaranja Cvjetnoga trga, donjogradskih blokova i Trnja, koji su u suprotnosti s racionalnim urbanizmom i ulogom javne uprave u demokratskom društvu.

Određenu nadu pobuđuje činjenica da su odluke u korist beskrupoloznog profiterskog interesa donesene manjinom svih vijećnika. Osobito je pohvalno što je sedmero zastupnika i zastupnica vladajuće Socijaldemokratske partije uskratilo svoj glas odlukama koje su u dubokoj suprotnosti s načelima socijalne demokracije (zaštita naroda, koji živi od svog rada). Pokazalo se nažalost da zagrabački gradonačelnik strogo kontrolira podložne stranke (HSS, HSU i SNL), koje ni o čemu nemaju vlastito mišljenje.

Proklamirana je potreba da se urede dvorišta u unutrašnjosti blokova; "uredit" će se na taj način, da se uništi i dvorišta, i trgove. Govori se o potrebi "revitalizacije" gradskog središta; ono je međutim itekako živo, što i jest razlog da profiteri žele utrpati što više komercijalnih sadražaja, razarajući sve ostale vrednote. U Zagrebu sve poskupljuje, gradski proračun je veći nego ukupni proračuni svih gradova i općina u Hrvatskoj, Zagrebački holding jedno je od najmoćnijih hrvatskih poduzeća - a ipak se tvrdi kako nema novca pa zato treba dati sve pogodnosti onima, koji novac imaju (ili ga se mogu mešetarskim metodama domoći).

Pročelnica Gradskog ureda za uništavanje spomenika kulture i prirode slavobitno je objavila da rodna kuća pjesnika Vladimira Vidrića (Preobraženska 6) zapravo nije njegova rodna kuća; pa ju je onda, valjda, u redu srušiti, bez obzira na arhitektonsku, prostornu i ambijentalnu vrijednost.  Kao i susjednu kuću (Trg Petra Preradovića 6).

Upozoravamo na zanimljivost, koja do sada nije bila u javnosti primjećena: kuću na adresi Trg Petra Preradovića 6 dao je sagraditi (po projekt H. Böllea) značajni ali i zaboravljeni zagrebački poduzetnik, nakladnik i mecena Ignjat Granitz. On je prije 130 godina stvorio tiskaru i nakladničko poduzeće, iz kojih je nastao današnji "Vjesnik". Nasuprot Tomi Horvatinčiću, koji zastupa kapital sumnjivog porijekla koji udara i zarađuje po načelu "drpi i bježi", Granitz je primjer pravog poduzetnika, koji zarađuje tako, da nešto stvori.

Odobren je i plan gradnje sedmerokatnice u Cesarćevoj, a i drugim se donjograskim blokovima sprema ista sudbina. Svatko tko ima para moći će dobiti dozvolu da ruši i gradi kako mu volja.

Zagreb, a jednako i Osijek, Split, Dubrovnik i drugi hrvatski gradovi, suočeni su danas s razornim aspektima kapitalizma: u ime profita, bezdušno rušenje svih drugih dobara -  kulture, tradicije, nekonzumerskog okupljanja.

Kapitalizam je uspješan jedino, ako je snaga kapitala ukroćena i usmjerena načelom demokracije, vladavine naroda. Taj se sukob svuda događa. U posljednja dva desetljeća, građani Berlina, Praga, Bogote i niza drugih gradova u Europi i van nje uspješno su se othrvali razornim nakanama bezdušnih profitera. Nakon toga, razvojnike su zamijenili poduzetnici: poslovni ljudi kadri da svoje interese usklade sa interesima naroda.

Godine 2006. bio je donesen Generalni urbanistički plan koji, uz brojne kompromise, na temelju trogodišnje rasprave u kojoj su sudjelovali stručnjaci raznih struka, stranke, udruge i građani, zaključuje da se u blokove može intervenirati samo vrlo pažljivo i ograničeno. Taj je plan polazio od normalnog odnosa javnog i privatnog interesa: javna vlast daje privatnicima (bez obzira, koliko para imaju) okvire, u kojima se trebaju kretati. Taj je plan poštovao činjenicu da je zagrabački Donji grad kao povijesno-urbanistička cjelina uveden u Registar nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH (Z-1525). Danas, promotori razaranja grada ponašaju se kao da taj GUP nikada nije ni postojao i kao da alternative nebuloznim vizijama razvojnika nema!

U vrijeme kad je taj GUP završavan, pojavio se razvojnik (developer) Tomo Horvatinčić s idejom zarađivanja novca uz uništenja osnovne logike tog plana - kako urbanističke, tako i demokratske. Zagrebački gradonačelnik zaključio je da sve napravljeno treba baciti u smeće, da bi se njemu omogućila zarada. S jedne strane 54.000 potpisa građana - s druge, brutalni mešetar koji može angažirati 54 milijuna eura (ili više, svejedno). "Lova je uvijek u pravu, narod nas ne zanima!" rekli su gradonačelnik i gradski vijećnici.

Žele nas usrećiti i protiv naše volje. Žele nam sagraditi Zagreb još ljepši i još stariji. Borba je međutim tek počela. Pozivamo građane da svoju volju izraze sudjelovanjem u daljim akcijama udruga Zelena akcija i Pravo na grad, kojima dajemo bezrezervnu podršku.

Za Zelenu listu:

Zoran Oštrić
glavni tajnik Nešto širi tekst, sa linkovima i ilustracijama, pogledajte na mom blogu.


Linkovi


OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...