PROSVJEDNI DOPIS ZELENOG FORUMA MINISTARSTVU KULTURE

30.12.05.
Financiranje
Autor/ica: Barbara Mikac

ZAŠTO NADLEŽNO MINISTARSTVO KULTURE NE FINANCIRA PROJEKTE UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODE? 28.12. Zeleni Forum uputilo je Ministarstvu kulture dopis kojim iskazuje svoje negodovanje zbog ignorirajućeg odnosa Ministarstva kulture RH prema nevladinim udrugama koje se bave zaštitom prirode. Dopis je poslan na znanje i Ministartvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i svim medijima. Nadamo se da će nadležno Ministarstvo reagirati na ovaj dopis i da ćemo dobiti odovor na primjedbe koje iznosimo u pismu. Također se nadamo da će poziv za prijavu na natječaj Ministarstva kulture za projekte udruga iz područja zaštite prirode za 2006. godinu biti objavljen i da će financiranje biti obimnije s obzirom da u 2005. nije bilo financiranja.

Zeleni Forum, mreža udruga

za zaštitu okoliša HrvatskeMinistarstvo kulture Republike Hrvatske

N/p: ministra, g. Bože Biškupić

Runjaninova 2

10000 Zagreb


U Puli, Zagrebu, Osijeku, Splitu, Karlovcu, Čakovcu, Zadru, 27. prosinca 2005.


ZAŠTO NADLEŽNO MINISTARSTVO KULTURE NE FINANCIRA PROJEKTE UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODE?Poštovani,

ovim dopisom Zeleni forum, mreža 35 nevladinih udruga za zaštitu prirode i okoliša, iskazuje svoje negodovanje zbog ignorirajućeg odnosa Ministarstva kulture RH prema nevladinim udrugama koje se bave zaštitom prirode.


Nevladine udruge nikada nisu dobile odgovor

U 2004. godini Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj za financiranje projekata nevladinih udruga iz područja djelatnosti kulture i zaštite prirode za 2005. godinu. Mnoge nevladine udruge prijavile su svoje projekte iz područja zaštite prirode na ovaj natječaj. Nikada, međutim, nisu dobile odgovor jesu li njihovi projekti zaprimljeni, da li su razmatrani i, naposlijetku, ni jedna od udruga nije dobila pozitivan odgovor za financiranjem projekta. Zaključujemo da je Ministarstvo kulture odlučilo potpuno ignorirati sve projekte iz područja zaštite prirode. U međuvremenu, na web stranicama Ministarstva kulture objavljen je popis projekata nevladinih udruga iz područja kulture koji jesu dobili financijsku potporu.


Financiranje projekata zaštite prirode potpuno «ispalo» iz državnog proračuna

Zaštita prirode prebačena je iz djelokruga Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) u okrilje Ministarstva kulture – Upravu za zaštitu prirode. Kako MZOPUG više ne financira aktivnosti nevladinih udruga koje se odnose na zaštitu prirode, a očito je da to ne čini ni Ministarstvo kulture, proizlazi da je zaštita prirode nepravedno potpuno istisnuta izvan interesa i proriteta Republike Hrvatske.


Za zaštitu prirode u 2005. samo 2,88% proračuna Ministarstva kulture

Za programsku djelatnost kulture u 2005. godini planirano je 6.000.000 kn za Djelatnost udruga u kulturi. U proračun uopće nije uvrštena djelatnost udruga iz područja zaštite prirode, a za čitavu se zaštitu prirode izdvaja tek 19.143.000,00 kn tj. 2,88%, što je daleko premalo. Prema proračunu Ministarstva kulture za 2006. godinu, za zaštitu prirode planira se izdvojiti svega 8,54% sredstava (ukupno 75.000.000 kn), što je više nego u 2005. godini, ali još uvijek daleko ispod prosjeka drugih zemalja. Pitamo se da li je i koliko od tog novca planirano za djelatnosti nevladinih udruga?


Nepoštivanje odrednica iz Strategije i akcijskog plana zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske

Ovakvo ponašanje Ministarstva kulture u potpunoj je suprotnosti s temeljnim dokumentom kojim se štiti priroda u RH, Strategijom i akcijskim planom zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske (NN 81/99), u kojem se ističe: važnost povezivanja uloge državnih institucija, javnosti i nevladinih udruga u zajedničke napore zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti, važnost sudjelovanja nevladinih udruga u provedbi akcijskih planova za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti i važnost financiranja projekata nevladinih udruga putem javnih natječaja.


Protivimo se ovakvom zanemarivanju segmenta zaštite prirode Ministarstva kulture i smatramo neshvatljivim ignorirajući odnos Ministarstva prema udrugama civilnog društva. Stoga vas ljubazno molimo da nas obavijestite zbog čega u 2005. godini nisu financirani projekti udruga za zaštitu prirode i zašto udruge o tome nisu obaviještene. Da li je takvo ponašanje rezultat odluke o kojoj civilno društvo ne zna ništa ili je to pitanje dugoročne štetne politike Ministarstva kulture, a time i Republike Hrvatske prema zaštiti prirode?


Iznimna priroda i biološka raznolikost Hrvatske predstavljaju naše najveće nacionalno bogatstvo pa tako zaslužuju i bolji tretman. Izostankom podrške projekatima organizacija civilnog društva koje se bave problematikom zaštite i očuvanja prirode, onemogućavaju se mnoge aktivnosti i djelatnosti koje doprinose kvalitetnoj zaštiti i očuvanju prirode poput istraživanja, podizanju javne svijesti o važnosti zaštite i očuvanju prirode, edukaciji i slično.


Na web stranicama Ministarstva kulture, objavljen je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2006. godinu. U okviru ovog poziva nalaze se, između ostalog, Prijavnica za programe redovne djelatnosti ustanova i strukovnih udruga u kulturi i Prijavnica za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Međutim, nema natječaja na koji bi se mogli prijaviti projekti i programi udruga iz područja zaštite i očuvanja prirode. Nadamo se da će takav poziv za projekte udruga biti naknadno objavljen i da će financiranje biti obimnije s obzirom da u 2005. nije bilo financiranja.


S poštovanjem,

koordinacija Zelenog Foma:

Sunce

Zelena Istra

Zeleni Osijek

Zelena akcija

Eko Pan

Nobilis

Eko Zadar
Na znanje:

 1. Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, n/r pomoćnika ministra, g. Zorana Šikića

 2. Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, Kabinet ministrice, n/r ministrice, gđe. Marine Matulović-Dropulić

 3. Medijima


PRILOG:


Izvadak iz Strategije i akcijskog plana zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske (NN 81/99)


 • POGLAVLJE III. STRATEGIJA I AKCIJSKI PLAN ZAŠTITE BIOLOŠKE I KRAJOBRAZNE RAZNOLIKOSTI HRVATSKE


AKCIJSKI PLANOVI

Akcijske planove će provoditi brojne vladine i nevladine ustanove u okviru svojih ovlasti i djelokruga: Državna uprava za zaštitu prirode i okoliša i druga tijela državne uprave, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, znanstvene institucije te nevladine udruge.


13. Strateški cilj - institucionalni okvir

U državnome i nevladinom sektoru razviti jače i potpunije institucionalne okvire za postizanje najveće učinkovitosti napora zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti.

Povezati ulogu državnih institucija, javnosti i NVU-a u zajedničke napore zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti.


16. Strateški cilj - obavješćivanje javnosti

Potaknuti sve metode obavješćivanja javnosti o problematici zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti, te potaknuti sudjelovanje javnosti u zaštiti.


Strateške smjernice

 • Unaprijediti i podići razinu obrazovanja i svijest javnosti o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti, te pojačati udio javnosti u akcijama zaštite

 • Povezati ulogu državnih institucija, javnosti i NVU-a u zajedničke napore zaštite

 • Poticati i osigurati financiranje akcija zaštite i ekološki održivoga korištenja pojedinih vrsta, staništa i područja, javnim natječajima


U Tablici «Akcijski planovi za obavješćivanje javnosti» istaknuti su kao prioriteti:

 • Osmišljavanje mreže NVU-a, pod vodstvom stručnih i znanstvenih NVU-a, iz područja zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti, koja bi prekrivala područje cijele države. Žurnost: PR! (prioritetni - s provedbom je potrebno započeti odmah). Mogući financijski izvori: DP (državni proračun), PS (poslovni sektor)

 • Uspostavljanje fondova na državnoj razini za financiranje putem natječaja NVU-a, za projekte koji su od koristi za očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti. Žurnost: PR! (prioritetni - s provedbom je potrebno započeti odmah). Mogući financijski izvori: DP(državni proračun)

 • Program uključivanja NVU-a u bavljenje zaštitom biološke i krajobrazne raznolikosti na lokalnoj razini (naročito na razini općina i gradova). Žurnost: KR! (kratkoročni - s provedbom je potrebno započeti u roku od narednih 5 godina). Mogući financijski izvori: DP(državni proračun), ŽP (županijski proračuni)


 • POGLAVLJE IV. PROVOÐENJE NACIONALNE STRATEGIJE I AKCIJSKOG PLANA


Osim nadležnih tijela državne uprave te lokalne samouprave i uprave, u provedbi NSAP-a sudjelovat će i ostali sudionici - preko znanstvenih institucija i poslovnog sektora do nevladinih udruga i lokalne zajednice u najširem smislu.

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš ...

Gimnazija Vukovar

This school year, the students of Gymnasium Vukovar took part in workshops: Lego robotics Education and LittleBits Education registered on the official map of the European week of skills acquired ...

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...