IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA ZELENE ISTRE U VELJAČI

09.03.05.
Općenito
Autor/ica: Ivica Petrinić

Početkom svakog mjeseca Udruga Zelena Istra iz Pule, javnost obavještava o svojim aktivnostima u proteklom mjesecu. Želja nam je da naše članstvo te cjelokupna zainteresirana javnost budu obaviješteni o našim nastojanjima da zaštitimo prirodu i okoliš te društvo učinimo pravednijim. Neke od naših metoda možda mogu uspješno upotrijebiti i druge lokalne okolišne i druge udruge, a ukoliko imate nekih komentara, dopuna, kritika, pohvala ili nam se jednostavno želite javiti, posjetite naše web stranice...

5.-6.2. - ŠKOLA U PRIRODI (UČENJE IZ DOBRIH PRIMJERA)

Zelena Istra je za svoje aktivne članove i članice, zainteresirane za osnivanje posjetiteljskog centra u Premanturi, organizirala studijsko putovanje u Eko-Centar “Caput insulae” u Belom na Cresu. U eko-centru su nam djelatnici izložili edukacijski i volonterski program, te rehabilitacijski program za supove, komercijalne aktivnosti, objasnili poteškoće u radu, utjecaj okruženja tj. odnose s lokalnim akterima i njihove stavove itd. Obišli smo i nekoliko pješačko-poučnih staza kakve bismo željeli realizirati i na rtu Kamenjaku. (Dušica Radojčić)

11.2. - ADRIATIC GREENET: KONFERENCIJA ZA MEDIJE U PIRANU

Predstavnica Zelene Istre sudjelovala je na konferenciji za medije mreže organizacija za zaštitu okoliša Adriatic Greenet, koja je održana u Piranu 11. veljače. Na presici je predstavljen program rada Mreže u 2005. Među prvim zajedničkim aktivnostima bit će organiziranje konferencije “Kakva energija” u Gorizi, na kojoj će sudjelovati znanstvenici i predstavnici pograničnih regija triju zemalja. Za ljeto se planira ponovni zajednički angažman u kampanji osvješćivanja javnosti o potrebi zaštite Sjevernog Jadrana. Zelena Istra je slovensku javnost obavijestila i o najnovijim događanima vezanim uz projekta Družba Adria te još jednom upozorila na sve potencijlne i realne opasnosti tog projekta. (Dušica Radojčić).

15.2. - PRILOG ZELENE ISTRE RJEŠAVANJU PROBLEMA OTPADA U SREDIŠNJOJ ISTRI

Okrugli stol pod nazivom Sakupljanje glomaznog i korisnog otpada u središnjoj Istri putem reciklažnih dvorišta” održali smo 15. veljače 2004. u općini Svetvinčenat s ciljem predstavljanja rezultata suradnje Zelene Istre i Općine Svetvinčenat u edukaciji građana o otpadu i inicijative otvaranja reciklažnog dvorišta/lokacije za privremeno odlaganje otpada. Reciklažno dvorište mjesto je gdje građani mogu tijekom cijele godine besplatno odložiti svoj glomazni otpad, što bi smanjilo nastajanje ilegalnih deponija. 

Predstavnica Istarske županije predstavila je namjere županije kako u budućnosti rješavati problem otpada te naročito podržala ideju otvaranja reciklažnih dvorišta u istarskim općinama i gradovima. Uz stvaranje mogućnosti za odlaganje različitih vrsta otpada, sudionici su se složili da je potrebno intenzivnije raditi na edukaciji građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada. (Milena Radošević) 

16.2. - USVOJENA ZELENA AGENDA MEDULINA

Nakon više mjeseci očekivanja usvajanja dokumenta “Zelena agenda općine ¸ Medulin”, plana razvoja utemeljenog na smjernicama Agende 21, Općinsko vijeće je dokument usvojilo na sjednici održanoj 16. veljače 2005.g. Na taj način Općina Medulin je službeno podržala sudjelovanje građana u planiranju održivog gospodarenja prirodnim i kulturnim resursima na svom području i valorizaciju zapuštenih vrijednosti koje stvaraju identitet tog područja. Tim činom se pridružila općinama Ližnjan i Oprtalj te Gradu Rovinju u Istri i četirima općina i jednom gradu u Međimurskoj županiji (B.Mikac, M. Radošević)

18.2. NASTAVLJA SE “TURNEJA” PO ISTARSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA

Nakon pazinske gimnazije, održali smo predavanje na Eko-dan škole i u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Antuna Štifanića. Koristimo ovu priliku da ih pohvalimo zbog pažnje i interesa s kojim su pratili predavanje. (Dušica Radojčić)

19-20.2. – SASTANAK ČLANICA MREŽE ZELENIH TELEFONA HRVATSKE

U Habijancu, kraj Zagreba održan je godišnji sastanak 10 udruga iz Mreže Zelenih telefona, čija je članica i Zelena Istra. Dogovoren je plan aktivnosti za 2005.g. Tijekom koje će se istraživati standardi Europske unije u gospodarenju otpadom, primjeri dobre prakse, sakupljanje i zbrinjavanje korisnog, opasnog i organskog otpada na nacionalnoj razini, organizirati okrugli stolovi na temu otpada.Krajem godine svaka će udruga članica Mreže osnovati info-punkt za specifičnu vrstu otpada. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u zajedničkoj publikaciji i na internet stranicama www.ekologija.hr. (Milena Radošević)

28.2. - ZELENA ISTRA IZDALA KNJIŽICU “OBNOVA MOTOVUNSKE ŠUME OBNOVOM STAROG TOKA RIJEKE MIRNE”

Općina Oprtalj i Zelena Istra su u jesen 2004. pokrenule kampanju “S.O.S. Za Motovunsku šumu”, nakon što je u proljeće iste godine taj prijedlog iniciran u Zelenom planu za općinu Oprtalj. U okviru priprema za kampanju, Zelena Istra je tiskala tri plakata (mogu se dobiti u Općini Oprtalj) i izdala knjižicu “Obnova Motovunske šume obnovom starog toka rijeke Mirne”, autor Christiana Galla, šumarskog stručnjaka. Knjižica, pisana na svima razumljivi način, odgovara na dva pitanja: zašto je Motovunska šuma dragocjena i što učiniti za revitalizaciju motovunske šume? (Vladimir Lay)

1.3. - “S.O.S. ZA MOTOVUNSKU ŠUMU” – IDEJA VRAĆANJA MIRNE U STARO KORITO DOBILA POTREBNU PODRŠKU

Prvo okupljanje svih aktera zainteresiranih za kampanju “S.O.S za Motovunsku šumu”, koju su pokrenule Općina Oprtalj i Zelena Istra, dogodilo se u Općini Oprtalj 1.3.2005. Na tom su susretu predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i Istarske županije prihvatili predloženi inicijalni elaborat, koji obrazlaže zašto je s ekološkog i gospodarskog aspekta važno revitalizirati rijeku Mirnu u njenon srednjem toku, te potvrdili podršku projektu obnove starog toka rijeke Mirne. Navedeni su sudionici izrazili spremnost financirati projekt i potvrdili da će u roku od 10 dana Općini Oprtalj poslati pismo podrške te zadužiti jednu osobu za rad u tijelu koje će razviti i dovršiti projekt. (Vladimir Lay)

1.3. - ZAŠTIĆENA PRIRODA I ZADOVOLJNO LOKALNO STANOVNIŠTVO

Medulinu smo 1. ožujka organizirali predavanje biologa i člana uprave morskog rezervata "Miramare" u Trstu pod nazivom "Kako uspješno upravljati zaštićenim dijelovima prirode". Cilj nam je bio da lokalnu javnost upoznamo s iskustvima najstarijeg i vrlo dobro organiziranogtalijanskog zaštićenog predjela u moru, zbog mogućnosti primjene tih iskustava na zaštićeno područje "Donji Kamenjak i medulinski arhipelag". Zato smo vrlo zadovoljni što su na predavanje došli predstavnici Općinskog poglavarstva i vijeća, predstavnici Upravnog vijeća novoosnovane općinske ustanove za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode "Kamenjak", županijske ustanove "Natura Histrica", mjesnih odbora, ribara, ronioca i drugi mještani. Zaključak predavanja bio je da se planovi upravljanja i gospodarenja zaštićenim područjima moraju kreirati zajedno sa svim lokalnim akterima i to na način da ne predstavljaju samo niz zabrana već reguliranje ponašanja i djelatnosti od kojeg će svi imati koristi. Ta je teza na predavanju potkrijepljena i primjerima iz prakse. Publika je u diskusiji najviše interesa pokazala za financijske aspekte gospodarenja zaštićenim dijelovima prirode. (Barbara Mikac, Dušica Radojčić)


 

Izvještaj sa Zelenog telefona za 2/2005

Tijekom veljače na Zeleni telefon primljeno je 15 prijava: otpad: 5, životinje: 2, zrak: 1, zelene površine: 3, razno: 2, rudarenje: 1, šume: 1

ZAKOPANA EKO SVIJEST

...na Gregovici u Puli. Prvi glas došao je od jedne gospođe koja često nedjeljom prolazi terenom preko puta Bille, i već se neko vrijeme čudi velikim iskopima zemlje, dok jednog dana nije shvatila što se zapravo dešava. Nepoznata osoba je naime iskopala dvije rupe u zemlji na parceli koja je vlasništvo Grada, iskopanu zemlju je prodala, a umjesto iskopane zemlje rupu zatrpala – OTPADOM!!! Vrlo “komotno” rješenje kojeg se dosjetio počinitilj, a kasnije su mu se, čini se, pridružili i drugi kojima se ideja dopala. Tako su u iskopane završili stari štednjaci, hladnjaci, građevinski materijal i drugo smeće. I vjerojatno bi sve prošlo u tišini da prijaviteljica, koja tamo i ne stanuje, nije odlučila dojaviti slučaj. Zanimljivo je to što slučaj nisu prijavili susjedi koji žive neposredno uz rupe-deponije otpada. Nije li to možda zato što se i njima to učinila baš zgodna lokacija za... O slučaju smo obavijestili Službu komunalnog redarstva koja ga je ispitala i uspjela pronaći počinitelja – obližnjeg stanara. Susjed je međutim priznao samo iskop 8 m kubičnih zemlje, ali ne i odlaganje otpada. Komunalni redari su se raspitivali i kod drugih susjeda tražeći nekoga tko bi mogao posvjedočiti događaju, no nitko im nije želio pomoći. Izgleda da je ekološka svijest stanovnika tog dijela Gregovice također – duboko zakopana. Za iskop zemlje predviđena je prekršajna prijava kazna od 100,00 kuna!!! Ipak za ilegalno odlaganje toliko otpada predviđene su strože kazne, pa će Služba komunalnog redarstva u dogovoru s gradskim odjelom za zaštitu okoliša pokušati podići krivičnu prijavu. Slučaj je također prijavljen Inspekciji zaštite okoliša.

SVE ČEŠĆI ZVUK PILA I PNEUMATSKIH ČEKIĆA U ŠUMI LUNGOMARE

*Početkom veljače jedna nam je građanka javila da je u šumici Lungomare, iznad Gortanove uvale u Puli, posječen jedan bor uz parcelu koju je Grad prošle godine prodao privatnoj osobi. I zaista, na prodanoj parceli vršili su se radovi raščišćavanja terena radi započinjanja gradnje, i mogli su se vidjeti ostaci barem dva posječena stabla. Na naše pitanje Hrvatskim šumama, koje vode brigu o toj šumi, jesu li izdane dozvole za sječu, dobili smo odgovor da su se srušena stabla nalazila na građevinskoj parceli koja je uredno uvedena u prostorno-plansku dokumentaciju te stoga dozvola nije bilo potrebno izdavati dozvolu, jer, kaže g. Buršić, ta stabla nikada ni nisu spadala u šumski fond. Hmm... Međutim, uskoro smo otkrili da će se graditi na mnogo širem terenu i da će biti posječeno još 11 stabala! Da će tamo izniknuti visoka zgrada s mnogo apartmana i da će borove najvjerojatnije zamijeniti - palme. U šumi Lungomare sve je češća buka pila, pneumatskih čekica i teške mehanizacije, čemu su se građani toliko puta već usprotivili. Njihovo ogorčenje zbog ovog ali i svih drugih sličnih slučajeva dostiže kritičnu točku.... Što će biti iskra koja će zapaliti narasli plast nezadovoljstva?

*Na cesti za Medulin, poslije sportskog aerodroma desno, gdje počinje šuma, svakim se danom povećava količina ilegalno odbačenog građevinskog i raznog otpada. “Učinimo nešto! Tamo su već ogromne gomile materijala!” razočarano u inspekcijske službe i sustav kažnjavanja, dojavio nam je jedan tamošnji prolaznik. Kontaktirali smo službu komunalnog redarstva Općine Medulin, razgovarali s g. Kontošićem, uvjerili ga u potrebu da se ta divlja odlagališta od nekuda počnu rješavati i predložili da Općina za početak utvrdi vlasnike tog zemljišta, što je g. Kontošić prihvatio učiniti. Kada dobijemo podatke o vlasništvu predložit ćemo Općini da ih kontaktira i predloži način rješavanja problema, uključujući i Hrvatske šume radi pošumljavanja na počišćenom terenu ili pak ograđivanja na neki drugi način, davanja terena lovcima na čuvanje i sl. Takav način pristupanja saniranju ilegalnih odlagališta pokazao se učinkovit u mnogim dijelovima Hrvatske, pogotovo u nekim općinama Međimurske županije.

*Iz Vilanije u okolici Umaga doznali smo da susjedni kamenolom na brežuljku redovito vrši detoniranja od kojih su mnogim stanovnicima Vilanije popucali zidovi od kuća. Osim toga stalno su na udaru kamene prašine, a kad puše vjetar kažu postane strašno, sve bude puno prašine, rublje, kuća, vrt... Već godinama to trpe, pisali su peticiju 2003.g., obraćali se Gradu Umagu ne bi li ih podržao i primorao kamenolom da investira u filtere na stroju za mljevenje kamena kako bi se neugodnosti barem smanjile, no Grad Umag nije uvažio njihove žalbe niti ih podržao u njihovoj borbi. I mediji su o slučaju pisali 2003.g. no još uvijek nije ništa riješeno. Od mještana smo zatražili da nam poštom dostave detaljne informacije o slučaju, i tada ćemo se angažirati u njegovu rješavanju.

*Mještanka iz Svetvinčenta nam je skrenula pažnju na jedan ilegalni deponij uz sami poljski put, gdje se nalaze olupine automobila i svašta drugo. Općina Svetvinčenat izradila je popis ilegalnih deponija na svom području i organiziranim akcijama pokušat će barem neke počistiti. Dva su najveća problema u toj općini vezana uz ilegalne deponije, nepostojanje mogućnosti odlaganja glomaznog otpada tijekom cijele godine i needuciranost stanovništva o rizicima i štetnosti otpada odbačenog u okoliš. Zato smo u suradnji s Općinom pokrenuli aktivnosti informiranja stanovništva tiskanim informativnim materijalima, edukacijom u školama i zajedničkim planiranjem primijenjivih rješenja.

*U Viškoj ulici na Verudi u Puli, ispred stambene zgrade posječeno je više velikih stabala i na nastaloj ledini napravljeno parkiralište. Posut je tucanik kao priprema za asfaltiranje, i sve izgleda kao da stabala tamo nikada i nije bilo. Jedna ogorčena stanarka upitala je zašto se radi parkirališta moraju sječi stabla, kad se automobili mogu komotno i između stabala parkirati, a ljeti je tako još i bolje jer stabla prave hlad?! Prostorni planeri sa “skalpelom” u rukama očito misle drugačije dok kroje pravokutnu sivu sudbinu ovog grada.

*U zgradi u Spinčićevoj 2, u Puli, oduvijek ima mačaka, no u posljednje ih se vrijeme mnogo nakotilo i sada su postale velika smetnja stanarima. Najviše zbog izmeta i mokraće posvuda. Za pomoć su se obratili higijeničarskoj službi Veterinarske stanice i dobili odgovor da jedino što oni mogu učiniti je pokupiti i eutanazirati mačke čemu bi se pak “udruga zelenih i društvo za zaštitu životinja” žustro usprotivili. Kako onda riješiti problem zapitala nas je zabrinuta predstavnica stanara? - Prevencijom nastajanja problema pravovremenim reagiranjem i sterilizacijom mačaka umjesto usmrćivanja, što je i zakonom zabranjeno. Tu se podrazumijeva da bi Grad Pula morao ozbiljno početi razmišljati o zbrinjavanju napuštenih životinja, potaknuti veterinarske službe na kvalitetnije sagledavanje problema i financijski omogućiti određen broj sterilizacija godišnje.

*Uz gradski stadion u Puli krajem veljače cirkus Gaertner podigao je svoj šator, i što je stravično – smjestio životinjske staje ni manje ni više nego ispod prozora obližnjih stanara! Ogorčeni stanari zatražili su našu pomoć u “buđenju” gradske uprave koja je dopustila postavljanje cirkusa i dovođenje životinja usred grada bez osnovnih uvjeta za odvod fekalija i životinjskog urina, koji im sada uzrokuje nepodnošljivu higijensku situaciju pred samim kućama. Pozvana je i Sanitarna inspekcija, koja o dolasku cirkusa nije niti bila obavještena, a koja će izvršiti inspekcijski nadzor. Već se takva situacija dogodila prije 15 godina, kada su se gotovo godinu dana nakon što je cirkus otišao neuspješno borili protiv smrada. Pitaju se “zar građani u ovom gradu zaista više ništa ne vrijede?” Cirkusu bez osiguranih sanitarnih uvjeta svakako u gradu nije mjesto.

*Ispod sela Bajkini, blizu Vižinade, obnavlja se jedna stara kuća i grade dvije nove. Zbog potrebe novih elektroinstalacija, Elektroistra je započela radove postavljanja nosećih stupova za dalekovod. I sve bi bilo u redu da trasa dalekovoda ne prolazi točno ispred kuće jednog mještanina, koji se tome usprotivio tvrdeći da će konstrukcija izgledati rugobno u krajoliku prolazeći neposredno uz kuće. Obzirom da i ostali mještani podržavaju premještanje planirane trase, savjetovali smo im da pismeno zatraže sastanak s predstavnikom Elektroistre te pokušaju postići dogovor u skladu s tehničkim mogućnostima.

*U Istarskoj ulici u Puli, u okućnici zgrade susjedi su posjekli nekoliko agava. Prijavitelj pita jesu li za agave trebali pitati dozvolu Grada? - Nisu, za agave i voćke nije potrebna dozvola.

*Ispred hotela Rivijera u Puli, na javnoj površini, već dugo se nalazi jedan napušteni auto bez tablica. Slučaj je prijavila stanarka kolodvorske ulice, a mi smo ga proslijedili Službi komunalnog redarstva koja nam je ubrzo odgovorila da je auto evidentiran i u postupku izdavanja rješenja za uklanjanje, što bi trebalo biti vrlo brzo.

*U veljači smo primili i ponovnu prijavu zbog velikih količina prašine iz Industrochema d.o.o.


Linkovi


OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...