Savjeti za uređivanje doma uz minimalni utjecaj na okoliš

12.03.20.
Newswire kategorija
Autor/ica: koko brajs

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali i okoliša koji diktira određena pravila.

Koliko god se to činilo problemom na koji sami ne možete utjecati, upravo je ekološki prihvatljivo uređenje doma prvi korak ka tome da prirodu zaštitite koliko je to u vašoj moći, i da ujedno stvorite sopstvenu oazu u kojoj ćete uživati.

To danas i nije tako teško, budući da su mnogi proizvođači namještaja i dekoracija za interijer svjesni važnosti eko aspekta u poslovanju, zbog čega nude pregršt opcija za uređenje doma bez nanošenja štete okolišu. Dakle, što su nam alternative i kako urediti interijer novog doma?

#1 Dekorativni paneli od prirodnih materijala

Kvalitetni zidni paneli dekorativnog izgleda su jedan od najvažnijih segmenata suvremenog uređenja interijera, jer atraktivan izgled i lakoća održavanja predstavljaju dobitnu kombinaciju kada je opremanje životnog prostora u pitanju. Ipak, ono na što želimo posebno da ukažemo su prirodni materijali od kojih su ovi paneli izrađeni, što ih čini 100% ekološkim izborom za dekoraciju doma.

Njihova instalacija je izuzetno jednostavna, a efekat i više nego upečatljiv i dominantan. Samo jedan zidni panel u domu je dovoljan da “definira” prostoriju, aizbor dezena, oblika i boja vam pruža mogućnost eksperimentiranja u mjeri u kojoj je vama to važno.

Ovo je samo još jedan dokaz da atraktivan interijer i ekološki prihvatljiv stil nisu u suprotnosti - naprotiv, danas imate veće mogućnosti nego ikad da ih spojite i uživate u lijepom, modernom i eco friendly okruženju.

#2 Podne obloge od ekoloških materijala

Podne obloge su još jedan aspekt u kome možete primjeniti ekološke mjere. Neke od ekološki prihvatljivih podnih obloga sugumeni podovi i parket od bambusa ili pluta. Osim što su u pitanju održivi materijali, vrlo lijepo se uklapaju u interijer i djeluju moderno i praktično, bez obzira na to da li je u pitanju uređenje poslovnog prostora ili doma.

Korištenje parketa od bambusa, na primjer, može da čuva ogroman broj šuma jer je za oporavak drveta potrebno između 20 i 30 godina, dok bambus spada u porodicu trava koja se obnavlja na svakih 3 do 5 godina.

Također, parket od bambusa je lakši, a istovremeno i tvrđi od hrastovog parketa za oko 30%. Prema tome, parket od bambusa je svakako eco friendly rješenje koje možete primjeniti u svom domu, a da estetski momenat ni najmanje ne trpi usljed ovakvog izbora.

#3 Prirodne, ekološke boje za zidove

Da li znate da je većina boja koje koristimo za bojanje zidova štetna po zdravlje? Odlična alternativa su ekološke, prirodne boje koje se proizvode od organskih sastojaka, bez upotrebe otrova ili pesticida koji su čest uzročnik alergijskih reakcija.

Eko boje sadrže biljna ulja koja odlično pokrivaju i drvo, dajući mu dugotrajnu zaštitu. Također, prirodne biljne boje za zidove dopuštaju zidovima da dišu jer su prozračne, a to je potpuno nezamislivo kod običnih boja koje su u širokoj upotrebi.

#4 Prirodni tepisi umjesto umjetnih

Izbor tepiha je još jedan aspekt u kome možete razmišljati na ekološki način. Iako su tepisi od umjetnih vlakana često estetski privlačniji i pristupačniji, treba imati u vidu da se brže uništvaju, nerijetko izazivajući i alergijske reakcije.

Odlično rješenje sutepisi od vune ili biljnih vlakana kao što je pamuk. Vuneni tepisi su sjajan toplinski izolator, a vuneni materijal je poznat kao jedan od najotpornijih, bilo da je riječ o odjeći, namještaju ili tepisima.

Ovakvi tepisi selako održavaju i duže traju, a njihova proizvodnja je lišena pestiicda i drugih štetnih primjesa, pa uz ovakav tepih možete biti sigurni da ste napravili pravi eko izbor.

Ekološka komponenta je sve prisutnija u uređenju interijera, što su uvidjeli i proizvođači namještaja, koji svoju ponudu sve više prilagođavaju zahtjevima prirode. Primjetno je i to da ekološki prihvatljivi materijali postaju i dio preporuka svjetski poznatih dizajnera enterijera.

Srećom, čini se da nije u pitanju samo trend, već buđenje svijesti o tome koliko je važno da čuvamo okoliš i primjenjujemo određene principe ponašanja i uređenja domova, jer to je ono što jeste u našoj moći. Uz navedene prijedloge, vjerujemo da ćete svoj dom urediti na eko način, tako da to budenovo, zdravo i moderno okruženje za vas i vaše najbliže.

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Earth Day 2022

Povodom Dana planeta Zemlje, sudionici međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ proveli su radionicu izrade platnenih vrećica od starih majica! Poruka koju su mladi eTwinneri poslali ovom aktivnošću je ujedno ...

Brine li vas otapanje ledenjaka, izumiranje vrsta životinja i porast razine okeana i mora? Onda je vrijeme da se zapitate – što mogu učiniti? Takve male promjene u našem okolišu ...

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš ...

Gimnazija Vukovar

This school year, the students of Gymnasium Vukovar took part in workshops: Lego robotics Education and LittleBits Education registered on the official map of the European week of skills acquired ...

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...