Kakav utjecaj LED rasvjeta može imati na okoliš i ljude?

27.11.19.
Newswire kategorija
Autor/ica: koko brajs

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom.

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom. Osim što je tehnologija samih LED izvora napredovala, značajan napredak je zabilježen i u tehnologiji proizvodnje i prateće opreme, pa su ovakve svjetiljke manje i dugotrajnije.

LED svjetiljke mogu da rade na struji niskog napona uz pomoć izvora sunčeve energije, tako da su korisne u udaljenim ili ruralnim područjima. Imajući u vidu ubrzani rast upotrebe LED svjetala, ne bi trebalo da imate problema sa pronalaženjem sijalica koje bi odgovarale vašim postojećim uređajima, i vašem prostoru, bilo da je u pitanju uređenje doma ili poslovnog objekta, a zamjena sijalice sa Volframovom (žarnom) niti sa LED svjetlom, izuzetno je  jednostavna.

U svojim ranim danima, LED svjetiljke su bile skupe, a ukoliko se na to doda poznati ljudski otpor promjenama, jasno je zbog čega je bilo potrebno određeno vrijeme kako bi se LED svjetiljke široko upotrebljavale. Danas su, međutim, proizvodni procesi standardizirani, a široka ponuda izvora utjecala je na njihovo smanjenje cijena, pa je ovaj tip osvjetljenja znatno pristupačniji.

LED svjetiljke su i dalje inicijalno skuplje od konvencionalnih svjetiljki koje koriste sijalice sa žarnom niti, ali su višestruko isplativije zbog svoje dugovječnosti i brojnih prednosti koje mogu imati za okoliš i za ljude.

Utjecaj LED rasvjete na životnu sredinu

Briga o životnoj sredini je odgovornost svih nas koji smo stanovnici ove planete i koji uživamo u svim njezinim resursima.

U procesu zaštite okoliša i smanjenja svjetlosnog zagađenja konvencionalne rasvjete, kao rješenje nameće se LED osvjetljenje, prije svega kada je u pitanju javna rasvjeta koja najviše može utjecati na životnu sredinu.

Još uvijek se rade istraživanja na temu uticaja boje svjetla na floru i faunu, jer je za LED svjetla karakteristična neutralno bijela boja, za razliku od tradicionalnih izvora za spoljno osvjetljenje (narančasta natrijum visokog pritiska i toplobijela metal-halogena). Standardi prate ove studije, kao i proizvođači, i realno je za očekivati da će sa svakom novom generacijom svjetiljki utjecaj na naš planet biti sve manji.

Energetski učinkovitija LED rasvjeta

Danas, u ekološki osvješćenoj sredini gdje postoji opravdana zabrinutost zbog promjenljivog okruženja uzrokovanog zagađenjem, preporučuje se upotreba LED rasvjete, prije svega zbog njene energetske efikasnosti.

Primjera radi, jedna sijalica sa žarnom niti od 60 vati potroši oko 525 kilovat-sati energije godišnje. IstovjetnaLED sijalica od 60 V koristi samo oko 65 kilovat-sati energije svake godine.

Pored toga, ugljični dioksid, štetni otpadni proizvod koji je glavni zagađivač zraka, nastaje pri proizvodnji električne energije, tako da što je manje energije potrebno sijalici, manje je CO2 koji se proizvodi.

Efikasnost LED svjetiljki

LED osvjetljenje je također isplativije i praktičnije od konvencionalnog ili fluorescentnog osvjetljenja. Primjerice, standardna sijalica sa žarnom niti ima dugovječnost od oko 750 sati, dok uporediva LED sijalica može trajati između 50.000 i 100.000 sati. Životni vijek od oko 100.000 sati se prevodi kao 11 godina neprekidnog rada.

Odsustvo toksičnih materija

LED svjetla ne sadrže toksične elemente, za razliku od konvencionalne industrijske rasvjete i fluorescentnih svjetiljki koje se koriste u poslovnim prostorima, a koje sadrže štetne tvari (doduše u malim količinama) kao što je živa. Ovaj kemikalija može zagaditi životnu sredinu prilikom odlaganja na komunalnom otpadu.

Zato se odlaganje mora organizirati preko registrovanog nosača otpada, što znači da prelazak na LED osvjetljenje isključuje ove troškove. Još jedna ekološka karakteristika LED sijalica je njihov sastav: izrađeni su od netoksičnih materijala i mogu se reciklirati kao elektronski materijal.

Utjecaj LED rasvjete na ljude

Ljudskim bićima je potrebno svjetlo za svakodnevno funkcioniranje. Na osnovnom nivou, prirodno svjetlo nam govori kada je vrijeme da se probudimo i odemo na spavanje. S druge strane, izvori svjetla napravljeni od strane čovjeka omogućuju različite aktivnosti kada prirodno svjetlo nije dostupno.

Kao rezultat toga, svakodnevno smo izloženi svjetlosti različitih vrsta i to svjetlo može u velikoj mjeri da utiče na naše opšte zdravlje. Istraživanja su pokazala daLED osvjetljenje može pružiti razne zdravstvene prednosti.

Balansira biološki ritam

Najnovija dostignuća u tehnologiji LED osvjetljenja omogućila su LED svjetiljkama da oponašaju prirodnu svjetlost - tzv humanocentrično osvjetljenje (human centric lighting). Istraživanja pokazuju da pravilna izloženost prirodnoj svjetlosti podstiče zdrav i pravilan biološki ritam, a samo posebno napravljene LED svjetiljke imaju ovu funkciju. Zato je preporuka da se u kancelarijama ili privatnim domovima koriste LED svjetiljke koje imaju ovu dodatnu funkciju kako bi se omogućilo nesmetano spavanje i zdrav životni ritam.

Smanjenje pojave glavobolje

Za one koji pate od glavobolja i migrene, svjetiljke koje koriste fluorescentne sijalice mogu imati negativan efekat na zamor, koncentraciju, kvalitet vida. Dobra vijest je da sada postoji alternativa u vidu LED svjetiljki koje ne trepere, već emituju ugodnu svjetlost za oko, što smanjuje napor.

Stimulira produktivnost

Kompanije koje su implementirale LED rasvejtu u poslovnim prostorima i radnim područjima prepoznale su povećanje produktivnosti kod svojih zaposlenih. Primjena LED tehnologije može pomoći zaposlenima da lakše obavljaju svoje dnevne zadatke. Osim toga, LED svjetiljke su odlične za koncentraciju i učenje, pa se preporučuje njihova upotreba u obrazovnim institucijama.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Boravak na otvorenom može pomoći da se izbaci negativna energija i smanji stres. S obzirom na to da ljudi nemaju mogućnosti da stalno borave na otvorenom prostoru, LED osvjetljenje može ponuditi pravo rješenje. LED rasvjeta zahvaljujući podesivoj temperaturi boje i ravnomjernoj raspoređenošću svjetla smanjuje nivo stresa i anksioznosti u zatvorenom okruženju.

Brojne su prednosti koje LED rasvjeta može imati kako na životnu sredinu, tako i na ljude. Zato je važno raditi na daljem naučnom pristupu koji će pokazati pravi značaj LED rasvjete za očuvanje prirode i okruženja.

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Akcija prikupljanja EE otpada

Gimnazija Vukovar pokreće akciju prikupljanja dotrajalih i nepotrebnih EE uređaja.

Earth Day 2022

Povodom Dana planeta Zemlje, sudionici međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ proveli su radionicu izrade platnenih vrećica od starih majica! Poruka koju su mladi eTwinneri poslali ovom aktivnošću je ujedno ...

Brine li vas otapanje ledenjaka, izumiranje vrsta životinja i porast razine okeana i mora? Onda je vrijeme da se zapitate – što mogu učiniti? Takve male promjene u našem okolišu ...

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš ...

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Vukovarski gimnazijalci pozivaju na zajedničku akciju prikupljanja EE otpada

Gimnazija Vukovar pokreće akciju prikupljanja dotrajalih i nepotrebnih EE uređaja.

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...