Kako je proizvodnja kućanskih aparata morala da se okrene okolišu

20.09.18.
Newswire kategorija
Autor/ica: koko brajs

Apeli usmjereni na očuvanje okoliša nas svakodnevno podsjećaju na važnost pozornosti o okruženju u kome egzistiramo. Bez obzira na njihovu učestalost, činjenica je da ne činimo sve što je u našoj moći da udišemo kvalitetniji zrak ili jedemo zdraviju hranu.

Iako smo često skloni tome da suvremenu znanost i tehnologiju krivimo za ugrožavanje naše ekološke egzistencije, moramo priznati da se tehnologija mnogo više prilagođava potrebama okruženja nego sam čovjek. U nastavku teksta saznajte koji su to “ekološki osviješteni” tehnološki izumi koje mogu da unaprijede kvalitet života u vašem domu.

Centralno usisavanje

Usisavanje svakako ne spada u omiljene aktivnosti, pogotovo ukoliko ste još uvijek korisnici tradicionalnih usisivača sa kesama koje ne zadržavaju prašinu i stvaraju vam dodatni posao svaki put kada ih mijenjate. Aparati za domaćinstvo online, kao i sve veće trgovine tehnike nude veliki izbor modernih usisivača koji će usisavanje učiniti bržim, lakšim i efikasnijim.

Centralno usisavanjeje jedna od omiljenih inovacija koja postaje dio sve većeg broja domaćinstava. Riječ je o sustavu koji podrazumijeva prostornu distancu između centralnog usisivača koji sakuplja prašinu i cijevi kojima se rukuje prilikom usisavanja.

Sustav funkcionira tako što se centralni usisivač (centralina) ugrađuje u pomoćnu, izoliranu prostoriju kao što je podrum, a sa glavnim prostorijama se povezuje putem cijevne mreže koja se ugrađuje ispod podnih obloga. Ove mreže povezuju centralinu sa nekoliko ključnih točaka u samom domu, gdje se postavljaju utičnice predviđene za usisavanje. Postupak je jednostavan: glavno crijevo se ubode u utičnicu i prostor se usisavabez buke, prašine, kablova koji se vuku po podu i svih onih stvari zbog kojih zapravo ne volimo usisavanje.

Projektovanje i instalacija sustava sujednostavni i brzi, a nešto veći početni troškovi u odnosu na klasične usisivače nisu tako relevantan argument protiv centralnog usisavanja, s obzirom na sve pogodnosti koje pruža.

Ekonomične perilice za posuđe

Perilica za posuđe predstavlja pravu olakšicu u kuhinji, s obzirom da u prosjeku oduzima devet minute našeg vremena prilikom uključivanja/isključivanja i slaganja posuđa. Prednost u odnosu na ručno pranje suđa je nemjerljiva, jer klasično pranje nam oduzima i do šezdeset minuta. Sad kad smo ustanovili da je vrlo praktičan, vrijeme je da se zapitamo i koliko je ekonomičan ovaj stroj?

Praksa je pokazala da perilice troše manje vode u odnosu na česmu koja se više puta odvrće u toku ručnog pranja suđa. Dok perilica potroši oko 11 litara za jedno pranje, česma će pri ručnom pranju ispustiti i do 30 litara, i to samo ako pazimo koliko vode koristimo.

Stručnjaci za ovakve uređaje ipak vjeruju da se voda može i dodatno uštedjeti, pa je sve veći broj mašina koje pored niza različitih programa nude i eko, odnosnoeconomyprogram za pranje. Ovaj program omogućuje pranje suđa uz manju količinu potrošene vode i energije, a ne zahtjeva pretpranje koje je kod novijih modela perilica uglavnom nepotrebno.

Prilikom kupnje ovog uređaja, obratite pažnju i na kapacitet koji perilica nudi. Za uštedu vode i eneregije je bitno da veličina bude u skladu sa vašom objektivnom količinom posuđa. Dakle, budite praktični, i pritisnite na vašoj mašini eko, prije nego je pustite u pogon.

Eko televizori

I proizvođaći televizora vode brigu o životnoj sredini! Ovo je razlog zbog kojeg u prodavnicama tehnike sve više viđate televizore poznatih marki kao što je Samsung sa oznakom “eko”, a ukoliko pored standardnih kvaliteta želite da uštedite energiju, trebalo bi da odaberete baš neki od ovih modela.

Suština ovih modela televizora je u eko TV prijemnicima sa nizom dodatnih funkcija koje, između ostalog regulišu rasvjetu i smanjuju pozadinsko osvjetljenje. Sastavni dijelovi prijemnika su senzori koji mjere količinu svjetlosti u prostoriji i pozadinsko osvjetljenje prilagođavaju potrebi,bez utjecaja na kvalitet slike. Prilikom kupnje ovakvih televizora, primjetit ćete da su pakovanja i upute za korišćenje uglavnom zapakovani u reciklirane materijale.

Tehnologija napreduje iz dana u dan, ali sve veći broj izuma se izrađuje u skladu sa ekološkim standardima i zaštitom zdravlja njihovih korisnika. Sada kada znamo da čak i kućni aparati vode računa o životnoj sredini, vrijeme je da se i sami dodatno angažujemo zarad kvalitetnijeg života.

 

 

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Akcija prikupljanja EE otpada

Gimnazija Vukovar pokreće akciju prikupljanja dotrajalih i nepotrebnih EE uređaja.

Earth Day 2022

Povodom Dana planeta Zemlje, sudionici međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ proveli su radionicu izrade platnenih vrećica od starih majica! Poruka koju su mladi eTwinneri poslali ovom aktivnošću je ujedno ...

Brine li vas otapanje ledenjaka, izumiranje vrsta životinja i porast razine okeana i mora? Onda je vrijeme da se zapitate – što mogu učiniti? Takve male promjene u našem okolišu ...

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš ...

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Vukovarski gimnazijalci pozivaju na zajedničku akciju prikupljanja EE otpada

Gimnazija Vukovar pokreće akciju prikupljanja dotrajalih i nepotrebnih EE uređaja.

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...