Uprkos EU zabrani problemi sa biogorivom se nastavljaju

24.03.18.
Newswire kategorija
Autor/ica: koko brajs

Članovi Europskog parlamenta odbili su pokušaj da se smanji podrška biogorivu baziranom na usjevima. Šta to znači za poljoprivredu?

Članovi Europskog parlamenta odbili su pokušaj da se smanji podrška biogorivu baziranom na usjevima. Šta to znači za poljoprivredu?

Nakon godina kontroverze koja je okruživala politiku podrške Europske Unije za proizvodnju palminog ulja kao bio-goriva za automobile; vijest o ukidanju subvencija koja je nedavno odjeknula se činila kao dobra vijest.

Uništavanje šuma i dalje izvjesno

Međutim, kako su se pojavili novi djetalji, protivnici bio goriva su istakli kako nova regulativa vjerojatno neće zaustaviti uništavanje zemlje zarad zasada usjeva za gorivo.

Promjena regulative će se ostvariti 2020, ali neće promijeniti mnogo toga kada je u pitanju finansijska podrška za biomase. Iako je biogorivo zdravije za okoliš, tj. izbacuje manje štetnih tvari pri sagorijevanju, pa čak i kod auta koji nisu ni za šta drugo nego za otkup polovnih auta; njegova upotreba je dovela do ozbiljnih ekoloških problema u pojedinim zemljama.

Palmino ulje više neće dobijati subvencije, ali će ostala biogoriva bazirana na biljkama i dalje dobijati financijsku podršku. Zbog toga će poljoprivrednici u mjestima poput Malezije i Indonezije i dalje imati podsticaj da uništavaju šume zarad uzgoja biomase.

Kada se obeshrabri proizvodnja za palminim uljem, tražnja za biogorivom će i dalje postojati, uslijed politike EU da 10% udjela potrošnje goriva bude biodizel. U tom slučaju će neka druga biljka popuniti rupu u tražnji.

Palmino ulje je najjeftinije biljno ulje na planeti, a najpribližnija alternativa jeste sojino. Što znači da će sojino ulje da se zamjeni palminim uljem i obrnuto - a proizvodnja palminog ulja neće prestati.

Problem sa biogorivom

Cilj Europske Unije da 10% goriva potiče iz obnovljivih izvora, koji je usvojen 2008. a kao rok postavlja 2020. na prvi pogled djeluje veoma pozitivno.

Međutim, kritičari ove politike ističu da je ovo dovelo do promjene korišćenja zemljišta od uzgoja usjeva za hranu na proizvodnju biogoriva, što podiže cijene hrane.

Pored toga, promjena u obrascima uzgoja je dovela do povećane emisije gasova staklene bašte, preko fenomena poznatog kao indirektna promjena upotrebe zemljišta.

Budući da se drveća u prašumama ponašaju kao sudovi za ugljen dioksid, kada farmeri pokrče šume zarad uzgoja biomase, ovo oslobađa ugljen dioksid koji je bio zarobljen u ovom velikom drveću.

Zbog ovoga je komitet EU parlamenta za okoliš predložio da se ovaj cilj ukine, a da se subvencije za biomasu na bazi hrane ukinu do 2030. godine.

Lobiranje poljoprivrede

Cilj je i dalje postavljen, jer je komitet za poljoprivredu nastavio sa argumentom da bi smanjivanje cilja uništilo sektor u nastajanju, pa su čak preporučili da se zahtjev poveća na 12% do 2030.

Kričitari navode da bi se u slučaju zabrane korišćenja hrane za biomasu, tržište okrenulo električnoj energiji za ispunjene cilja obnovljivih resursa.

Takođe bi dovelo do investicija u razvoj druge generacije biogoriva koja ne smanjuju količinu hrane i proizvode dodatne emisije gasova staklene bašte.

Zemlje europske unije će moći da koriste usjeve za proizvodnju biogoriva, ali će količina usjeva koji se klasifikuju kao hrana biti ograničena na nivo postavljen 2015.

Nisu sva biogoriva ista

Proizvođači biogoriva tvrde da je nauka oko indirektne upotrebe zemljišta nepouzdana, i da se zbog toga dobra biogoriva zbrajaju sa lošim.

Većina priznaje da je palmino ulje izazvalo ekološku katastrofu i podržavaju prijedlog da se ukinu subvencije za ovu biomasu.

Međutim, navode da bi ukidanje svih subvencija uništilo ovu privrednu granu u nastajanju, koja nije još dovoljno razvijena da podnese otvoreno tržište.

Ukoliko se prva generacija proizvođača uništi, neće biti kompanije koja će predvoditi razvoj druge generacije. Glavna briga proizvođača je ograničenje potrošnje na nivo iz 2017. godine, što je za neke zemlje niže od 2%.

Ostaje da Europski parlament odredi finalnu verziju regulative, u pregovorima sa 28 zemalja članica. Ono što je utvrđeno jeste da će se cilj povećati na 14% udjela, a da će subvencije na usjeve za biogorivo biti pružene makar u narednih 12 godina.

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Gimnazija Vukovar

This school year, the students of Gymnasium Vukovar took part in workshops: Lego robotics Education and LittleBits Education registered on the official map of the European week of skills acquired ...

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...