IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA ZELENE ISTRE U RUJNU 2004

11.10.04.
Općenito
Autor/ica: Ivica Petrinić

Svakog mjeseca Udruga Zelena Istra javnost obavještava o svim svojim aktivnostima. Najnoviji izvještaj za javnost je o aktivnostima u rujnu...

DOKUMENTARNI FILM O LIVADAMA POSIDONIJE NA FESTIVALU U FRANCUSKOJ  

 

 Dokumentarac Zelene Istre “Spasimo livade posidonije – riznice biološke raznolikosti Jadrana” poslali smo na Svjetski festival podmorskih slika u Antibesu (Francuska). Budući da je prošao prvu selekciju, ulašao je u natjecateljski krug i bit će prikazan na festivalu koji se održava od 27.-31. listopada. Više o filmu, kako je nastao, tko je sudjelovao u njegovu stvaranju i drugom možete saznati na našim web stranicama u sekciji “More”. (Barbara Mikac)

       

 7.9. - PODRŠKA INICIJATIVI PROTIV PLINOVODA U FAŽANI

 

 Držeći da se u postupku utvrđivanja lokacije izlaska plinovoda iz mora i izgradnje plinskog terminala nije provela zadovoljavajuća javna rasprava, da se zanemarilo pravo građana da odlučuju o svojoj budućnosti te da ne postoji studija utjecaja na okoliš za podmorski dio plinovoda, da se pod pritiskom “višeg državnog interesa” nastoje nametnuti rješenja s kojima se cijela lokalna zajednica ne slaže, Zelena Istra je pružila podršku inicijativi protiv plinovoda i Gongu pomogla u organizaciji građanskog sata pod nazivom “Izgradnja plinskog terminala u Fažani”, na kojem su još jednom svi fažanci iskazali svoja strahovanja i protivljenje plinovodu u svojoj općini. (Dušica Radojčić)  

 
    1. - ODOBREN PROJEKT “KREIRANJE SU-DIONIČKIH

 MODELA U UPRAVLJANJU ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE”

 

 Cilj projekta koji je dobio potporu REC-a (Regional Environmental Center) je informirati lokalno stanovništvo o koristima od osnivanja “morskog parka” u akvatoriju rta Kamenjaka, stvoriti široku bazu podrške za njegovo osnivanje te u planiranje gospodarenja zaštićenim područjem uključiti sve strukture i interesne skupine na lokalnom nivou.

 

 U sklopu projekta predvidjeliu smo i pripremne aktivnosti za otvaranje morskog edukacijskog centra u Premanturi u kojem bi posjetitelji mogli saznati više o razlozima ugroženosti i načinu zaštite Jadranskog mora. (Dušica Radojčić)

       

 25.9. - ODRŽANA RADIONICA “ZELENA AGENDA I AARHUSKA KONVENCIJA

 

 Na radionici koju je organizirala Zelena Istra 25. rujna u prostorijama Istarske razvojne agencije sudjelovali su predstavnici Grada Rovinja i Općine Medulin, radnih grupa iz Rovinja, Medulina i Ližnjana te predstavnice Zelene Istre. Sudionici su upoznati s osnovnim načelima Aarhuske konvencije i dodirnim točkama Aarhuske konvencije i procesa

 

 izrade i provedbe Zelenih agendi odnosno participativnih procesa planiranja. Cilj radionice bio je pružiti informaciju o pravima i mogućnostima javnosti u sudjelovanju u donošenju odluka koje se tiču zaštite okoliša, motivirati sudionike za daljnje aktivno sudjelovanje u realizaciju smjernica zacrtanih Zelenim agendama te stvoriti konkretni akcijski plan daljnjeg djelovanja na njihovoj provedbi. (Dušica Radojčić)

       

 27.9. - DRUŽBADRIA: HRVATSKI KARBONSKI DINOSAUR

 

 Divovski “karbonski dinosaur”, koji posjećuje europske gradove s ciljem informiranja javnosti o razlozima i mogućim posljedicama klimatskih promjena te razotkrivanja tko je odgovoran za sprječavanje borbe protiv klimatskih promjena, kao hrvatskog karbonskog dinosaura identificirao je moguću realizaciju projekta DružbAdria.  

 

 Kampanji organizacije Friends of the Earth i Zelene akcije u Rijeci su se pridružili i aktivisti članica Zelenog foruma, među njima i Zelene Istre.  

 

 Zeleni forum je pokrenuo nacionalnu kampanju protiv povećanja tankerskog prometa Jadranom i realizacije projekta DružbAdria. Osim ove akcije u Rijeci, predviđena su predavanja u Splitu, Šibeniku, Zadru i Karlovcu te radionica za osposobljavanje aktivista za sudjelovanje na javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš projekta DružbAdria, koja se, prema posljednjim informacijama, predviđa u studenom ove godine. (Dušica Radojčić)

       

 Izvještaj sa Zelenog Telefona  

 

 Tijekom rujna na Zeleni telefon primljeno je 14 prijava : šume: 1, zrak: 1, životinje: 1, buka: 1, zelene površine: 2, otpad : 4, rudarenje: 1, razno : 4

       

 PAŽLJIVO SA ŠIŠMIŠIMA!

 

 20. rujna u jutarnjim satima Zeleni telefon je pozvala djelatnica društva Naša djeca (ex Pionirski dom) zbog zanimljivog "problema". Naime, za vikend se, ušavši kroz otvorene prozore na katu, u njihovu zgradu u Radićevoj ulici naselila kolonija šišmiša. Djelatnici Društva su kanili odgoditi nastavu radi nelagode i straha. Poziv je proslijeđen komunalnom odjelu grada, u čijem se vlasništvu nalazi zgrada, i Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Utvrđeno je da se jedna mala kolonija od 25

 

 primjeraka patuljastog šišmiša (Pipistrellus pipistrellus) naselila u zgradu koja je preko vikenda bila prazna pa su ju šišmiši "ocijenili" kao pogodnu za svoju nastambu. Uvjerili smo se da ljudi jako malo znaju o ovim životinjama te da oni kod njih izazivaju neopravdan strah. Poznato je da su šišmiši zaštićene životinje i nihovo je uništavnje zabranjeno i kažnjivo. Kontaktirali smo stručnjaka iz Prirodoslovnog muzeja u Zagreba koji se bavi šišmišima, Draška Holcera te smo u razgovoru s njim došli do zaključka da bi šišmiše trebali pažljivo preseliti. Radi se o životinjskim vrstama koje su sve više ugrožene gubitkom staništa, upotrebom pesticida i uznemiravanjem u vrijeme hibernacije. Izuzetno su korisne jer pojedu tijekom noći velike količine insekata (jedan šišmiš u tijeku noći pojede nekoliko stotina komaraca). Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi u kojoj još uvjek žive sve evropske vrste šišmiša!

 

 Djelatnici komunalnog redarstva su većinu šišmiša pohvatali u platnene vrećice iz kojih su ih trebali pustiti u sumrak.  

 

 Međutim, u popodnevnim satima ponovno je javljeno da je ostalo još pet primjeraka u zgradi te su aktivisti Zelene Istre dovršili akciju "humanog preseljenja". Preostali primjerci su pažljivo sakupljeni mrežicama, pohranjeni u platnene vreće da bi u sumrak bili pušteni kako bi potražili sretnije stanište.

       

 PARK JE NAŠ

 

 *Zar je istina da će se u Parku grada Graza u listopadu početi graditi? - zabrinuto nas je upitala jedna puljanka, dodavši da taj park u zadnjih pet godina, otkada ona svakodnevno tuda prolazi, nije nikada uređivan osim za dolazak Gira d'Italia ove godine. I nastavila je u istom tonu: Zašto je to tako, zašto Grad ne vodi brigu o tom jedinom parku u strogom centru grada, zašto sad povrh nebrige Grad želi dopustiti da se u parku nešto i gradi? Mnogi puljani zasigurno se pitaju ista pitanja.  

 

 Razgovarali smo s predsjednikom Mjesnog odbora Stari grad, Ivanom Udovićem, koji nas je izvijestio da Mjesni odbor nikada nije primio pismenu obavijest Grada o planiranom uređenju parka, niti poziv na sudjelovanje u izradi prijedloga novog Detaljnog plana uređenja. A smatraju da bi kao predstavničko tijelo građana Starog grada trebali biti od prvog trenutka uključeni u odlučivanje o svom okolišu. Saznali smo od gradskog Odjela za prostorno planiranje da će se javna rasprava o prijedlogu novog Detaljnog plana uređenja za Stari grad održati tijekom listopada. Stoga pozivamo sve građane da sudjeluju u raspravi i izraze svoje mišljenje o budućnosti parka.  

       

 *Na kupalištu Valkane u Puli, prije stare klaonice, uvijek ima razbacanog smeća. Prijavitelj je upitao da li je moguće da Herculanea tamo postavi nekoliko koševa za smeće obzirom da ih sada nema? Odgovor smo dobili od g. Gruma iz Herculanee, koji kaže da su kontejneri i koševi za smeće postavljeni pred ulazom u kupalište jer je kamionima za odvoz smeća ulaz zabranjen, pa kad bi kante i postavili ne bi ih mogli prazniti. Situacija je specifična jer od ulaza u kupalište do te plaže ima oko 100 metara i puno bi vremena izgubili svakodnevno sakupljajući otpad sa njih. A dok se ne osmisli alternativni način sakupljanja otpada sa takvih lokacija, građani će se morati pobrinuti da otpatke sa plaže ponesu do najbližeg kontejnera.

       

 *Bojanje brodova u pulskom brodogradilištu Uljanik nerijetko razljuti stanare okolnih zgrada kad na svom automobilu ugledaju fini talog boje koji nije moguće ukloniti običnim pranjem već samo poliranjem. Brodogradilište vlasnicima oštećenih automobila isplaćuje naknadu za poliranje u iznosu 1200 kn. Međutim, zar je to cijena neugodnog iznenađenja, vremena izgubljenog na poliranje i živaca vlasnika često i novih automobila?

       

 *U nedjelju 12. rujna u zajedničkom dvorištu zgrada u Splitskoj 2, 4 ,6, 8, 10 i 12 zbog obilne kiše iz šahtova se izljevala masna tekućina koja je strašno smrdila. Cijelo je dvorište bilo poplavljeno, tragovi se još vide. Herculanea je masnu mrlju, za koju se sumnja da je bio mazut, posula pijeskom te očistila dvorište, no postavlja se pitanje odakle mazut u šahtu za oborinske vode? G.Šahović, predsjednik savjeta za održavanje kotlovnice, pojasnio nam je da u sklopu zgrade postoji kotlovnica koja sa svoja dva spremnika od 16.000 litara mazuta i 2.000 kW snage služi za grijanje stanova u zgradi. Pretpostavlja se da izliveni mazut ima veze s kotlovnicom. Procijenjeno je da se iz šahta izlilo oko 3,5 kg mazuta, no ni uz pomoć policije koja je bila na uviđaju, nisu uspjeli sa sigurnošću ustanoviti kako je mazut dospio u šaht. Kotlovnicu održava jedna tvrtka iz Pule, a rezervoare čisti tvrtka iz Rijeke jer na području Istre ne postoji niti jedna specijalizirana za takav posao. Da li je prilikom servisa netko namjerno izlio višak mazuta u šaht ne može se dokazati. Neki stanari zgrade vjerojatno su bili svjedoci tog čina, no od njih nema glasa. I tako dok građani šute, počinitelji nekažnjeno prolaze. Znači li to da očekuju od inih inspekcija i ono što ne bi trebali očekivati – preuzimanje odgovornosti za rješavanje problema i u onom dijelu u kojem bi sami trebali sudjelovati po građanskoj dužnosti.  

       

 *U Kranjčevićevoj ulici u Puli, preko puta srednje Ekonomske škole, stanari zgrade samoinicijativno uređuju dio zelene površine pred zgradom koja je prije toga bila zapuštena i prašnjava. U tome im pomaže i Herculanea sadnicama i savjetima. Jedna stanarka javila nam se s molbom za pomoć jer im je jedan bahati vlasnik automobila polomio ogradu koja štiti cvijeće i parkirao se preko uređene površine. Povrijeđena tim činom gospođa je već bila obavijestila policiju i zamolila da se počinitelj kazni zbog oštećenja tuđeg vlasništva, no u policiji su im rekli neka se javi Zelenoj Istri jer «zeleni» to rješavaju. No, kako i djeca znaju da udruga za zaštitu okoliša nije nadležna za rješavanje slučajeva oštećenja tuđeg vlasništva, savjetovali smo joj neka se ponovo obrati policiji i traži objašnjenje što zakon u takvim slučajevima kaže te da i od komunalnog redarstva zatraži podršku u kažnjavanju prekršitelja. Na njen ponovni poziv izvršeni su uviđaji, ali još uvijek nema povratnih informacija. Čini se da je službama koje bi morale štititi građane potrebno posebno objašnjavati zašto je bitno podržati ovakve svijetle primjere zalaganja građana za bolji okoliš i ugodniji život, kojih u našem gradu imamo tako malo. Ne bi li to mogli sami uvidjeti?

       

 *U crkvi na Vidikovcu u Puli zamijenjena su stara zvona novima. No, umjesto zadovoljstva donijela su  

 

 lavinu pritužbi stanara obližnjih privatnih kuća zbog prevelike glasnoće koja je uznemiravala inače miran kvart. Sanitarna inspekcija kojoj je prevelika buka prijavljenja odgovorila je da je nadležna samo prijavu proslijediti dalje nadležnim organima jer nema mogućnosti mjerenja buke, što može dugo potrajati. A radilo se o disco klubu ili crkvenim zvonima Pravilnik o buci jasno određuje granicu glasnoće koja se na javnim prostorima ne smije prelaziti. Kako onda procijeniti je li nešto preglasno prije nego što se potpuno izgube živci? Vjerojatno i crkvena zvona, kao i svaki drugi proizvod imaju neku deklaraciju koja navodi karakteristike zvona i broj decibela koji proizvode u određenim uvjetima. Sigurno i proizvođač može pomoći u procjeni. Tako je i bilo, zvonima je smanjena amplituda zvonjave i učestalost te sada susjedi mogu mirno spavati.

       

 *Uz obalu Pješčane uvale 19. rujna dogodilo se zagađenje mora naftom koja se vjerojatno izlila iz neke brodice. Nije prvi put, događa se bar jednom mjesečno. Mještani se već dugo bore za bolju zaštitu mora u uvali, nabavku plutajuće brane koja bi se u ovakvim situacijama mogla koristiti za sprječavanje širenja mrlje i odgovornije postupanje s gorivom na INA-noj benzinskoj stanici za plovila. Insistiraju na zahtjevu da gorivo u plovila toče samo zaposlenici INA-e i da se zabrani samoposluživanje u točenju goriva. Predlažu i postavljanje kontejnera za odlaganje komunalnog otpada s brodica, istrošenog ulja, ostataka goriva i zauljenih brodskih voda.

       

 *U Kavranu su dvije gospođe pokrenule inicijativu saniranja divljih deponija želeći pametno uložiti novac sakupljen od prodaje svojih knjižica pjesama o tom kraju. Upitali su Herculaneu za ponudu, ali im je ponuđena cijena bila daleko previsoka pa su nam se obratili za savjet. Savjetovali smo im da kontaktiraju druge tvrtke u Puli koje sakupljaju i recikliraju korisni otpad i zamole ih da dođu pogledati stanje i pomognu u odlučivanju kako s malo novca bar nešto učiniti. Jedna se tvrtka odazvala na poziv i predložila odvoz glomaznog otpada s deponija te besplatno preuzimanje metalnog otpada od mještana prilikom te akcije. Zadovoljnje gospođe odlučile su tada kontaktirati i Općinu te zatražiti da preuzmu daljnu brigu o lokaciji jednom kad bude očišćena. Ako Općina bude imala sluha za ovakve inicijative svojih mještana bit će to dobar primjer i ostalima kako se s malo novaca i dobrom voljom mogu riješiti neki problemi u okolišu.

       

 *Na cesti između pulskog aerodroma i Valture postoji prometni znak koji ograničava kretanje vozilima iznad 10 tona. Međutim, tuda često prometuju kamioni puni kamena od 20 – 30 tona. Ne stvaraju nikome veće probleme jer se cesta redovito popravlja, no mještani se pitaju čemu onda služi prometni znak? Slučaj je prijavljen prometnoj policiji koja je izašla na uviđaj i zaustavila neke kamione. Za prolaz cestom na kojoj postoji ograničenje kamioni moraju imati posebnu dozvolu, što i imaju oni za dostavljanje prehrambenih namirnica i sl. Kamioni koji tom cestom voze kamen takvu dozvolu nemaju stoga je jasno da se radi o prekršaju.  

       

 * Na Velom vrhu u Puli, u blizini bunara Tivoli, 19. rujna prijavljeno je ilegalno odlaganje glomaznog i građevinskog otpada iz vozila PU-776 DO s prikolicom PU-146 BV. Na istoj lokaciji nalazi se mnogo glomaznog otpada redovito zatrpavanog zemljom, prema navodu prijaviteljice u okrugu bunara otpad zemljom zatrpava Vodovod. Komunalni redari izgleda rijetko tamo zalaze usprkos uzastopnim dojavama o ilegalnom odlaganju otpada.

       

 *Primili smo početkom rujna i pritužbu na rad kamenoloma u Labinskoj ulici u Puli, no pošto osoba koja je ostavila poruku na sekretarici nije definirala o čemu se točno radi, niti smo s njom uspjeli uspostaviti kontakt, slučaj je ostao otvoren.

 

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...