Inicijativa Stop specizmu pokreće Centar za zaštitu životinja i prirode

01.02.16.
Biološka raznolikost, Eko-edukacija, Energija, Okolišni mediji, Općenito, Parkovi i zaštićena područja, Poljoprivreda, Pristup informacijama, Šume, Vode, Zagađenja i otpad, Održivi razvitak, Zaštita životinja, Najave, Kampanje

Inicijativa Stop specizmu pokreće Centar za zaštitu životinja i prirode - edukativno-istraživački centar za aktivno očuvanje prava životinja i zaštitu prirode Inicijativa Stop specizmu, nakon gotovo pet godina djelovanja na području prava životinja, unaprijedila je i proširila svoje djelovanje te će od sada djelovati i u teoriji i praksi kao Centar za zaštitu životinja i prirode. Stop specizmu, odnosno Centar za zaštitu životinja i prirode, i dalje će imati sjedište u Zagrebu te djelovati i na području Zagrebačke županije.

Centar za zaštitu životinja i prirode

KAKO JE SVE KRENULO...

Zadnjih nekoliko mjeseci uložili smo puno truda, rada i vremena na planiranju i organizaciji kako bismo realizirali jednu dugogodišnju želju ali i pokrenuli konkretnu ideju koju smatramo i više nego potrebnom i korisnom.

Smatramo da zaštita prava životinja samo u teoriji nije dovoljna. Godinama smo radili na edukaciji i promociji prava životinja kroz teorije a sada je vrijeme da u to uključimo i praksu.

Smatramo da životinjama treba više sigurnih mjesta i domova gdje će biti slobodne i moći voditi miran život lišen iskorištavanja.

Također smatramo da je potrebno više edukativnih i primarnih (field) istraživanja koja će nam pružiti konkretne informacije te bolji uvid u živote i navike ostalih životinjskih vrsta kako bismo ih mogli bolje razumijeti a samim time i poštivati njihove potrebe, te naša teorijska i praktična znanja prenositi trenutnim ali i budućim generacijama s ciljem stvaranja jedne nove društvene struje koja prepoznaje prava životinja i važnost njihove zaštite, te zaštite i obnove okoliša i života po principima održivog razvoja.

U Centru za zaštitu životinja i prirode naše teorije o pravima životinja na život lišen iskorištavanja, te na miran suživot čovjeka i drugih životinja provodimo i u praksi.


AKTIVNO OČUVANJE

Zbog čovjekovog nedostatka suživota i direktnog boravka s drugim životinjskim vrstama i prirodom, te nedostatka informacija i razumijevanja, odmalena smo društveno uvjetovani vjerovati kako su druge životinjske vrste i priroda samo resursi za našu uporabu.

U Centru za zaštitu životinja i prirode razmišljamo i djelujemo po drugačijem principu. Djelujemo po principu jednakosti, slobode, pravednosti, nenasilja, zaštite i međusobnog poštivanja čovjeka, drugih životinjskih vrsta i prirode.

Direktnim radom sa životinjama, brigom o zaštiti prava istih, te boravkom u prirodi i radom na zaštiti i obnovi okoliša i prirodnih staništa životinja, počinjemo drugačije promatrati i doživljavati druga živa bića i svijet oko nas.


O CENTRU

Centar za zaštitu životinja i prirode primarno djeluje kao edukativno-istraživački centar u kojem će se provoditi razne desk i field metode istraživanja, te promatranja životinja u njihovom prirodnom staništu, s naglaskom na neometano promatranje kojim se na bilo koji način neće utjecati na prirodan način života, navika i potreba životinja.

U suradnji sa specijalistima iz raznih područja, u Centru za zaštitu životinja i prirode provoditi će se i ostala društvena, znanstvena i pragmatična istraživanja koja će nam iz prve ruke dati odgovore na pitanja o učinkovitoj zaštiti i provedbi prava životinja, o zaštiti okoliša i održivom razvoju, te o boljem razumijevanju drugih životinjskih vrsta s kojima smo okruženi.

Uzimajući u obzir razne znanstvene, društvene, ekološke, ekonomske i gospodarske čimbenike, želimo dobiti realne i relevantne informacije o trenutnom stanju zaštite i prava životinja, te o učinkovitim načinima provedbe njihove zaštite sada i u budućnosti. 

Centar za zaštitu životinja i prirode je i mjesto gdje sve naše teorije o zaštiti životinja i prirode, te mirnom suživotu čovjeka, ostalih životinja i prirode možemo doživjeti u praksi. Jer drugačiji svijet je moguć - i to nije samo teorija.

U rad Centra moći će se uključiti i svi zainteresirani pojedinci i volonteri koji žele doprinijeti radu Centra, bolje upoznati druge životinjske vrste, raditi na očuvanju i obnovi okoliša, provoditi istraživanja ili se uključiti u rad Centra na neki drugi način.

U suradnji s veterinarima, Centar će pružati i sigurno mjesto za oporavak, rehabilitaciju, odgovarajuću veterinarsku skrb, te privremeni ili stalni dom ozlijeđenim ili napuštenim životinjama. Centar će poticati i na udomljavanje životinja te na vrlo bitan osobni angažman za zaštitu i direktnu pomoć napuštenim, ozlijeđenim ili na drugi način ugroženim životinjama.

Centar za zaštitu životinja i prirode smješten je u sklopu privatnog imanja nedaleko od Zagreba, u blizini šume, rijeke te jednog zaštićenog područja za životinje, a proteže se na gotovo 1 hektar zemljišta. Ta je lokacija odabrana i zbog toga što smo u sam Centar željeli uključiti i vrlo bitan ekološki i samoodrživi aspekt, stoga smo se pri izgradnji i planiranju svih objekata na Centru konzultirali sa specijalistima za zaštitu okolišu kako bismo izgradili Centar i obnovili zemljište po principima ekologije i samoodrživosti. To uključuje i obnovljive izvore energije, slobodan protok vode, te ekološku i nenasilnu obnovu zemljišta.

Cilj je Centra stvoriti i ekološki održivu ustanovu i zajednicu, u kojoj je naglasak na recikliranju i korištenju obnovljivih materijala, te na prevenciji zagađenja okoliša.

Centar će i dalje imati sjedište u Zagrebu te djelovati i na području Zagrebačke županije.

Centar za zaštitu životinja i prirode trenutno je još u radovima i obnovi, a završetak radova i službeni početak rada Centra predviđen je za travanj 2016. godine.

Pratite nas na i putem nove stranice Centra: www.facebook.com/czzzp

Putem web stranice Stop specizmu (www.stop-specizmu.org) te putem facebook stranice Centra obavještavati ćemo o napretku radova te pružiti više informacija o ciljevima, viziji i misiji Centra za zaštitu životinja i prirode.

Ukoliko želite više informacija o Centru za zaštitu životinja i prirode, ili želite pomoći pri radovima i obnovi,možete nas kontaktirati putem e-maila:  centar@stop-specizmu.org

Koordinatorica Centra: Mariana Vidmar
________________________________________________________________________________________________

Centar za zaštitu životinja i prirode projekt je inicijative Stop specizmu

Copyright 2011. - 2016. © Stop specizmu | Centar za zaštitu životinja i prirode | e-mail: info@stop-specizmu.org


LinkoviOPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...