Inicijativa Stop specizmu pokreće Centar za zaštitu životinja i prirode

01.02.16.
Biološka raznolikost, Eko-edukacija, Energija, Okolišni mediji, Općenito, Parkovi i zaštićena područja, Poljoprivreda, Pristup informacijama, Šume, Vode, Zagađenja i otpad, Održivi razvitak, Zaštita životinja, Najave, Kampanje

Inicijativa Stop specizmu pokreće Centar za zaštitu životinja i prirode - edukativno-istraživački centar za aktivno očuvanje prava životinja i zaštitu prirode Inicijativa Stop specizmu, nakon gotovo pet godina djelovanja na području prava životinja, unaprijedila je i proširila svoje djelovanje te će od sada djelovati i u teoriji i praksi kao Centar za zaštitu životinja i prirode. Stop specizmu, odnosno Centar za zaštitu životinja i prirode, i dalje će imati sjedište u Zagrebu te djelovati i na području Zagrebačke županije.

Centar za zaštitu životinja i prirode

KAKO JE SVE KRENULO...

Zadnjih nekoliko mjeseci uložili smo puno truda, rada i vremena na planiranju i organizaciji kako bismo realizirali jednu dugogodišnju želju ali i pokrenuli konkretnu ideju koju smatramo i više nego potrebnom i korisnom.

Smatramo da zaštita prava životinja samo u teoriji nije dovoljna. Godinama smo radili na edukaciji i promociji prava životinja kroz teorije a sada je vrijeme da u to uključimo i praksu.

Smatramo da životinjama treba više sigurnih mjesta i domova gdje će biti slobodne i moći voditi miran život lišen iskorištavanja.

Također smatramo da je potrebno više edukativnih i primarnih (field) istraživanja koja će nam pružiti konkretne informacije te bolji uvid u živote i navike ostalih životinjskih vrsta kako bismo ih mogli bolje razumijeti a samim time i poštivati njihove potrebe, te naša teorijska i praktična znanja prenositi trenutnim ali i budućim generacijama s ciljem stvaranja jedne nove društvene struje koja prepoznaje prava životinja i važnost njihove zaštite, te zaštite i obnove okoliša i života po principima održivog razvoja.

U Centru za zaštitu životinja i prirode naše teorije o pravima životinja na život lišen iskorištavanja, te na miran suživot čovjeka i drugih životinja provodimo i u praksi.


AKTIVNO OČUVANJE

Zbog čovjekovog nedostatka suživota i direktnog boravka s drugim životinjskim vrstama i prirodom, te nedostatka informacija i razumijevanja, odmalena smo društveno uvjetovani vjerovati kako su druge životinjske vrste i priroda samo resursi za našu uporabu.

U Centru za zaštitu životinja i prirode razmišljamo i djelujemo po drugačijem principu. Djelujemo po principu jednakosti, slobode, pravednosti, nenasilja, zaštite i međusobnog poštivanja čovjeka, drugih životinjskih vrsta i prirode.

Direktnim radom sa životinjama, brigom o zaštiti prava istih, te boravkom u prirodi i radom na zaštiti i obnovi okoliša i prirodnih staništa životinja, počinjemo drugačije promatrati i doživljavati druga živa bića i svijet oko nas.


O CENTRU

Centar za zaštitu životinja i prirode primarno djeluje kao edukativno-istraživački centar u kojem će se provoditi razne desk i field metode istraživanja, te promatranja životinja u njihovom prirodnom staništu, s naglaskom na neometano promatranje kojim se na bilo koji način neće utjecati na prirodan način života, navika i potreba životinja.

U suradnji sa specijalistima iz raznih područja, u Centru za zaštitu životinja i prirode provoditi će se i ostala društvena, znanstvena i pragmatična istraživanja koja će nam iz prve ruke dati odgovore na pitanja o učinkovitoj zaštiti i provedbi prava životinja, o zaštiti okoliša i održivom razvoju, te o boljem razumijevanju drugih životinjskih vrsta s kojima smo okruženi.

Uzimajući u obzir razne znanstvene, društvene, ekološke, ekonomske i gospodarske čimbenike, želimo dobiti realne i relevantne informacije o trenutnom stanju zaštite i prava životinja, te o učinkovitim načinima provedbe njihove zaštite sada i u budućnosti. 

Centar za zaštitu životinja i prirode je i mjesto gdje sve naše teorije o zaštiti životinja i prirode, te mirnom suživotu čovjeka, ostalih životinja i prirode možemo doživjeti u praksi. Jer drugačiji svijet je moguć - i to nije samo teorija.

U rad Centra moći će se uključiti i svi zainteresirani pojedinci i volonteri koji žele doprinijeti radu Centra, bolje upoznati druge životinjske vrste, raditi na očuvanju i obnovi okoliša, provoditi istraživanja ili se uključiti u rad Centra na neki drugi način.

U suradnji s veterinarima, Centar će pružati i sigurno mjesto za oporavak, rehabilitaciju, odgovarajuću veterinarsku skrb, te privremeni ili stalni dom ozlijeđenim ili napuštenim životinjama. Centar će poticati i na udomljavanje životinja te na vrlo bitan osobni angažman za zaštitu i direktnu pomoć napuštenim, ozlijeđenim ili na drugi način ugroženim životinjama.

Centar za zaštitu životinja i prirode smješten je u sklopu privatnog imanja nedaleko od Zagreba, u blizini šume, rijeke te jednog zaštićenog područja za životinje, a proteže se na gotovo 1 hektar zemljišta. Ta je lokacija odabrana i zbog toga što smo u sam Centar željeli uključiti i vrlo bitan ekološki i samoodrživi aspekt, stoga smo se pri izgradnji i planiranju svih objekata na Centru konzultirali sa specijalistima za zaštitu okolišu kako bismo izgradili Centar i obnovili zemljište po principima ekologije i samoodrživosti. To uključuje i obnovljive izvore energije, slobodan protok vode, te ekološku i nenasilnu obnovu zemljišta.

Cilj je Centra stvoriti i ekološki održivu ustanovu i zajednicu, u kojoj je naglasak na recikliranju i korištenju obnovljivih materijala, te na prevenciji zagađenja okoliša.

Centar će i dalje imati sjedište u Zagrebu te djelovati i na području Zagrebačke županije.

Centar za zaštitu životinja i prirode trenutno je još u radovima i obnovi, a završetak radova i službeni početak rada Centra predviđen je za travanj 2016. godine.

Pratite nas na i putem nove stranice Centra: www.facebook.com/czzzp

Putem web stranice Stop specizmu (www.stop-specizmu.org) te putem facebook stranice Centra obavještavati ćemo o napretku radova te pružiti više informacija o ciljevima, viziji i misiji Centra za zaštitu životinja i prirode.

Ukoliko želite više informacija o Centru za zaštitu životinja i prirode, ili želite pomoći pri radovima i obnovi,možete nas kontaktirati putem e-maila:  centar@stop-specizmu.org

Koordinatorica Centra: Mariana Vidmar
________________________________________________________________________________________________

Centar za zaštitu životinja i prirode projekt je inicijative Stop specizmu

Copyright 2011. - 2016. © Stop specizmu | Centar za zaštitu životinja i prirode | e-mail: info@stop-specizmu.org


LinkoviOPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Earth Day 2022

Povodom Dana planeta Zemlje, sudionici međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ proveli su radionicu izrade platnenih vrećica od starih majica! Poruka koju su mladi eTwinneri poslali ovom aktivnošću je ujedno ...

Brine li vas otapanje ledenjaka, izumiranje vrsta životinja i porast razine okeana i mora? Onda je vrijeme da se zapitate – što mogu učiniti? Takve male promjene u našem okolišu ...

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš ...

Gimnazija Vukovar

This school year, the students of Gymnasium Vukovar took part in workshops: Lego robotics Education and LittleBits Education registered on the official map of the European week of skills acquired ...

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...