Ekološka poljoprivreda

18.08.15.
Eko-edukacija, Poljoprivreda
Autor/ica: Udruga Žmergo

Filozofska ideja po kojoj poljoprivreda mora biti u skladu s prirodom duboko je ukorijenjena u drevnoj povijesti te postaje sve značajniji aspekt moderne poljoprivrede. Hrvatska sudjeluje u tom trendu a jedan od primjera je i Ekološki sajam Opatija.

Eko sajam Opatija

Charles Darwin je još 1859. godine u svojoj knjizi “Postanak vrsta” prvi ukazao na čvrstu povezanost između životinja i njihovog prirodnog staništa. Nažalost, danas čovjek svojim djelovanjem upravo tu ravnotežu često narušava.

Filozofska ideja po kojoj poljoprivreda mora biti u skladu s prirodom duboko je ukorijenjena u drevnoj povijesti i još se danas se provodi u zemljama poput Indije, Kine ili na planinskom području Anda. Iako je ekološka (sinonimi: biološka, organska) poljoprivreda na tragu takve generalne misli, koncepti povezani s ekološkom poljoprivredom (poput organskog, biodinamičkog, agroekološkog, prirodnog uzgoja ili dr.) svoj trag ipak više vežu za 20 stoljeće1. Tako tijekom 20 stoljeća, stvaraju se i prvi ekološki standardi, npr. za biodinamičku poljoprivredu (Demeter, 1928. godine2), H. Muller 30-tih godina u Švicarskoj iznosi ideje o organsko-biološkoj poljoprivredi3, a 1972. godine osniva se IFOAM, Međunarodna federacija pokreta za organsku poljoprivredu (eng. International Foundation for Organic Agriculture), organizacija koja je nastala upravo zbog potrebe okupljanja i koordiniranja različitih škola i organizacija organske poljoprivrede na svjetskoj razini1. Uz povijest razvoja ekološke poljoprivrede usko je vezano i područje Republike Hrvatske. Naime, Rudolf Steier, antropozof i utemeljitelj biološko-biodinamičke poljoprivrede, kao jedne od najstarijih metoda biološke poljoprivrede, rođen je 1861. u međimurskom Donjem Kraljevcu, tadašnjem dijelu Austrijskog Carstva4.

Danas, znanost o ekološkoj poljoprivredi predstavlja spoj primjenjivih znanja o plodnosti tla, biljnoj patologiji, entomologiji ali i sinergiju spoznaja iz drugih bioloških znanosti ili znanosti o okolišu5. Prema definiciji IFOAM-a ekološka poljoprivreda je proces kojim se razvija održivi agroekosustav. Takvom je sustavu postojeća plodnost tla ključ uspješne proizvodnje, a temelji se na prirodnim sposobnostima biljaka, životinja i krajobraza, s ciljem optimiziranja kvalitete u svim aspektima poljoprivrede i zaštite okoliša. To je sustav poljoprivrednog gospodarenja koji teži etički prihvatljivoj, ekološki čistoj, socijalno pravednoj i gospodarski isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji6. Ekološka poljoprivreda ima za cilj proizvodnju dovoljnih količina hrane visoke kakvoće koja poljoprivredniku osigurava razuman prihod, radno zadovoljstvo i siguran radni okoliš3. Općenito, glavna načela i ciljevi ekološke poljoprivrede, neovisno o proizvodnim postupcima i organizaciji proizvođača, uz već prije navedene mogli bi se definirati kao:


 


 

  • suradnja s prirodnim sustavima i ciklusima

  • poticanje i pojačavanje bioloških tokova unutar sustava gospodarenja (mikroorganizmi, flora i fauna tla, biljke i životinje)

  • podizanje i dugoročno održavanje plodnosti tla

  • korištenje obnovljivih sirovina te što je više moguće materijala i tvari koje se mogu reciklirati

  • osiguravanje životnih uvjeta koji stoci omogućuju ostvarenje glavnih aspekata njezina prirođenog ponašanja

  • smanjenje svih oblika zagađenja koja mogu biti uvjetovana bavljenjem poljoprivredom

  • održavanje genetske raznolikosti agroekosustava i njegova okoliša

  • promišljanje dalekosežnijeg društvenog i ekološkog djelovanja na sustav gospodarenja3


 

Danas je u Republici Hrvatskoj registrirano 8 ovlaštenih kontrolnih tijela koja provode stručnu kontrolu i certifikaciju ekološke proizvodnje, te u skladu s postojećom pravnom stečevinom EU i zakonodavnim okvirom u RH dodjeljuju odgovarajući EU eko certifikat. Certifikat (potvrdnica) potvrđuje da se proizvođači, prerađivači i uvoznici pridržavaju unaprijed utvrđenih eko standarda, odnosno važeće zakonske regulative7.

Španjolska i Italija za ekološku proizvodnju koriste čak oko 1.800.000,00 ha odnosno 1.100.000,00 ha7, dok se u RH ekološka proizvodnja odvija na bitno skromnijih 40.640,65 ha7. I dok kod nas udio ekološke poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj površini poljoprivrednog zemljišta iznosi tek nešto više od 3 %7, pet zemalja s najvećim udjelom ekološke proizvodnje u EU su Austrija (19 %), Švedska (15,7 %), Estonija (14 %), Češka (13 %) i Latvija (10 %)8. Ipak, Hrvatska ima svoje mjesto pri vrhu EU statistika u ekološkoj poljoprivredi. Naime, s obzirom na udio žena u upravljanju eko farmama, Hrvatska je nakon Latvije druga u EU s udjelom od 32 %8.

Udruga Žmergo ulaže brojne napore kako bi građane lokalne i regionalne zajednice informirala i educirala o ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji kao i zdravoj prehrani surađujući s brojnim ekološkim proizvođačima hrane i prehrambenih proizvoda u regiji i to kroz aktivnosti Ekološkog centra Opatija u sklopu kojeg organiziramo brojne radionice, info točku i Eko sajam Opatija. Osim što se održava u Opatiji, sama gostuje i u drugim gradovima diljem Liburnije omogućavajući građanima lokalne zajednice upoznavanje, druženje s ekološkim proizvođačima te kupovinu njihovih, što lokalnijih proizvoda nastalih u skladu s načelima ekološke poljoprivrede i proizvodnje prehrambenih proizvoda. Osim podizanja svijesti građana, na ovaj način, naša udruga ujedno potiče i ekološku proizvodnju hrane posredujući između certificiranih ekoloških proizvođača i kupaca kao krajnjih korisnika njihvoih proizvoda.

Nadolazeći ekološki sajam održat će se u Opatiji, 22. kolovoza 2015. u centru Opatije. Ovom prilikom upućujemo vam svima pozivnicu a više o sajmu možete saznati na našoj web i Facebook stranici.

I za kraj, kako slika govori više od tisuću riječi, u nastavku je naznačena poveznica, s nadom da će vas ove fotografije potaknuti na pokretanje vlastite ekološke, društveno i okolišno odgovorne poslovne priče ili da će bar na vašem stolu u budućnosti prevladavati eko proizvodi.

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/downloads/photos/index_en.htm

 

Literatura:

1Geier, B. (2007). IFOAM and the History of the International Organic Movement. Organic farming: an international history, 175-186.

2http://www.demeter.net/what-is-demeter/history

3Butorac, A. (1999). Opća agronomija. Školska knjiga, Zagreb

4http://www.donjikraljevec.hr/rudolfsteiner.html

5Barker, A. V. (2011). Science and technology of organic farming. CRC Press

6Batelja Lodeta, K., Gugić, J., & Čmelik, Z. (2012). Ekološka poljoprivreda u Europi i Hrvatskoj s osvrtom na stanje u voćarstvu. Pomologia Croatica, 17(3-4), 135-148.

7http://www.mps.hr/default.aspx?id=6184

8http://ec.europa.eu/agriculture/organic/downloads/infographics/index_hr.htm

 

 

 

Igor Pasković, Diana Kovačić

 

Udruga Žmergo


Linkovi


OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

LED rasvjeta se svrstava među najpraktičnija rješenja kada je osvjetljenje prostora i javnih mjesta u pitanju, imajući na umu brojne pozitivne efekte korišćenja svjetiljki sa ovakvom tehnologijom.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...